hékás


Kik vagyunk mi

Julcsi és Dávid vagyunk. Főként édesburgonyát és más zöldségeket, de málnát is termesztünk. Minden termékünket ezekből készítjük. Nem használunk semmilyen vegyszert, műtrágyát, növényvédő szert, talajfertőtlenítőt. Olyan élelmiszert készítünk, amit vegánok, különböző ételintoleranciával rendelkezők, diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. A befőzés egész folyamata igen csekély mennyiségű hulladékkal jár, mivel ennek nagy részét komposztáljuk. Az üvegeket visszaváltjuk a piacokon. Törekszünk a környezetbarát megoldásokra a termesztéstől a feldolgozásig, ahogy a hétköznapok során is.

Rólunk bővebben →
Rólunk írták
TV szereplések
Videók
Kiváló minőségű palántákat nevelünk
hékás

Miért jó a batáta?

Az édesburgonya a szuperélelmiszerek listáján is megtalálható kimagasló tápértéke miatt.

Tudtad?

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a nevével ellentétben nem krumpli (Solanum tuberosum), csak távoli rokonok: mindketten a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe tartoznak, de míg a krumpli a burgonyafélék (Solanaceae) családjához, a batáta a szulákfélékhez (Convolvulaceae) tartozó növényfaj. Főként gyökérgumójáért termesztjük, de fiatal levelei is fogyaszthatóak, melyeknek alacsony a szénhidrát és magasabb a fehérje tartalma, kitűnő forrásai a B1-, B2- és B9-vitaminnak, továbbá a magnéziumnak, a káliumnak és a mangánnak is. A gumók héja szintén ehető, a rosttartalom jelentős része itt koncentrálódik.

Az édesburgonya eredetéről jelenleg azt tudjuk, hogy Közép-, és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik. Peruban találták a legrégebbi nem nemesített leleteket, amik körülbelül 8000 évesek! Európába spanyol és portugál hajósok hozták be, itt a vörös, a lila és a fehér változat kezdett el terjedni. Itthon is ezeket ismerjük, mi is ezeket termesztjük.

A fajták között beltartalomban minimális, ízben annál nagyobb a különbség. A legismertebb, narancssárga típus édes, kifejezetten sütőtökös, a fehér hasonlít talán leginkább a krumplihoz, míg a lila édesburgonya inkább földes ízű, van aki szerint gesztenyés. A sárga húsú igen nagy mennyiségű karotint, főként béta-karotint tartalmaznak, ennek köszönheti sárga színét. Ez az A-vitamin előanyagai (provitaminjai) közé tartozik. Az A-vitamin létfontosságú a látáshoz, de óriási szerepet játszik a csontjaink, a fogak, a bőr, a nyálkahártya és az immunrendszer egészségében is. A lila édesburgonya a narancssárgánál kevesebb, de még így is jelentős mennyiségű karotint tartalmaz, lila színét pedig az antocián nevű antioxidáns adja. Ezek a természetes antioxidánsok nagyon fontosak szervezetünk számára a szabad gyökök semlegesítéséhez.

Ha szeretnél saját magadnak édesburgonyát termeszteni, olvasd el ültetési tippjeinket:
A Hékás termékeket olyan környezet- és egészségtudatos vevőknek találtuk ki, akiknek fontos, hogy vásárlásukkal hazai termelőket támogassanak.

Alapanyagok

Minden egyes üveget a saját kezünkkel, sok odafigyeléssel és szeretettel készítünk. Az alapanyagok kiválasztásakor is gondosan ügyelünk az egészségre és a minőségre.
Az élelmiszerek rengeteg felesleges és káros anyagot tartalmaznak, mi teljesen mellőzzük ezeket a vegyszereket és adalékanyagokat, mind a termesztés, mind a feldolgozás során.
Tudjuk, hogy a tudatos táplálkozás rengeteg utánajárást, időt, energiát jelent, gyakran drágább alapanyagokat is. De hisszük, hogy megéri! Mert „a béke a tányérunkon kezdődik”.
tovább…


Események

Piacokon is megtalálsz minket, ahol lehetőség van megkóstolni a termékeinket

Viszonteladóink

Az aktuális készletről érdeklődj a boltoknál!
Mutasd mindet

Üzenet

Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj nekünk!

info@hekas.hu

hékás
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0