Miért jó a batáta?
- gazdag mikro tápanyagokban, legjelentősebb a kálium, mangán és B6 vitamin tartalma
- kiemelkedő a karotintartalma, ami az A-vitamin elő vitaminja
- bőséges likopinban, antocianinokban és más aminosavakban
- cukorbetegek is fogyaszthatják alacsony glikémiás terhelésének köszönhetően
- alacsony a zsír- és koleszterin tartalma
- magas a rosttartalma
- serkenti az emésztést
Tudtad?
Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a nevével ellentétben nem krumpli (Solanum tuberosum), csak távoli rokonok: mindketten a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe tartoznak, de míg a krumpli a burgonyafélék (Solanaceae) családjához, a batáta a szulákfélékhez (Convolvulaceae) tartozó növényfaj. Főként gyökérgumójáért termesztjük, de fiatal levelei is fogyaszthatóak, melyeknek alacsony a szénhidrát és magasabb a fehérje tartalma, kitűnő forrásai a B1-, B2- és B9-vitaminnak, továbbá a magnéziumnak, a káliumnak és a mangánnak is. A gumók héja szintén ehető, a rosttartalom jelentős része itt koncentrálódik.
Az édesburgonya eredetéről jelenleg azt tudjuk, hogy Közép-, és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik. Peruban találták a legrégebbi nem nemesített leleteket, amik körülbelül 8000 évesek! Európába spanyol és portugál hajósok hozták be, itt a vörös, a lila és a fehér változat kezdett el terjedni. Itthon is ezeket ismerjük, mi is ezeket termesztjük.
A fajták között beltartalomban minimális, ízben annál nagyobb a különbség. A legismertebb, narancssárga típus édes, kifejezetten sütőtökös, a fehér hasonlít talán leginkább a krumplihoz, míg a lila édesburgonya inkább földes ízű, van aki szerint gesztenyés. A sárga húsú igen nagy mennyiségű karotint, főként béta-karotint tartalmaznak, ennek köszönheti sárga színét. Ez az A-vitamin előanyagai (provitaminjai) közé tartozik. Az A-vitamin létfontosságú a látáshoz, de óriási szerepet játszik a csontjaink, a fogak, a bőr, a nyálkahártya és az immunrendszer egészségében is. A lila édesburgonya a narancssárgánál kevesebb, de még így is jelentős mennyiségű karotint tartalmaz, lila színét pedig az antocián nevű antioxidáns adja. Ezek a természetes antioxidánsok nagyon fontosak szervezetünk számára a szabad gyökök semlegesítéséhez.
Ha szeretnél saját magadnak édesburgonyát termeszteni, olvasd el ültetési tippjeinket:
Az édesburgonya eredetéről jelenleg azt tudjuk, hogy Közép-, és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik. Peruban találták a legrégebbi nem nemesített leleteket, amik körülbelül 8000 évesek! Európába spanyol és portugál hajósok hozták be, itt a vörös, a lila és a fehér változat kezdett el terjedni. Itthon is ezeket ismerjük, mi is ezeket termesztjük.
A fajták között beltartalomban minimális, ízben annál nagyobb a különbség. A legismertebb, narancssárga típus édes, kifejezetten sütőtökös, a fehér hasonlít talán leginkább a krumplihoz, míg a lila édesburgonya inkább földes ízű, van aki szerint gesztenyés. A sárga húsú igen nagy mennyiségű karotint, főként béta-karotint tartalmaznak, ennek köszönheti sárga színét. Ez az A-vitamin előanyagai (provitaminjai) közé tartozik. Az A-vitamin létfontosságú a látáshoz, de óriási szerepet játszik a csontjaink, a fogak, a bőr, a nyálkahártya és az immunrendszer egészségében is. A lila édesburgonya a narancssárgánál kevesebb, de még így is jelentős mennyiségű karotint tartalmaz, lila színét pedig az antocián nevű antioxidáns adja. Ezek a természetes antioxidánsok nagyon fontosak szervezetünk számára a szabad gyökök semlegesítéséhez.
Ha szeretnél saját magadnak édesburgonyát termeszteni, olvasd el ültetési tippjeinket:
A Hékás termékeket olyan környezet- és egészségtudatos vevőknek találtuk ki, akiknek fontos, hogy vásárlásukkal hazai termelőket támogassanak.
Alapanyagok
Minden egyes üveget a saját kezünkkel, sok odafigyeléssel és szeretettel készítünk. Az alapanyagok kiválasztásakor is gondosan ügyelünk az egészségre és a minőségre.
Az élelmiszerek rengeteg felesleges és káros anyagot tartalmaznak, mi teljesen mellőzzük ezeket a vegyszereket és adalékanyagokat, mind a termesztés, mind a feldolgozás során.
Tudjuk, hogy a tudatos táplálkozás rengeteg utánajárást, időt, energiát jelent, gyakran drágább alapanyagokat is. De hisszük, hogy megéri! Mert „a béke a tányérunkon kezdődik”.
A pástétomok fűszerezéséhez a világ különböző ízvilágú konyháiból merítünk ihletet. Ehhez más-más fűszereket, fűszerkeverékeket, összesen több mint 60 félét használunk fel.
Szerecsendió: csökkenti a savtúltengést, javítja az emésztést.
Gyömbér: közismert mikrobaellenes hatása, tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, cinket, foszfort, káliumot, vasat és magnéziumot. Gyomornyugtató, emésztés segítő.
Curry: fűszerkeverék, rendszeres fogyasztása segít megelőzni a cukorbetegséget, gyulladáscsökkentő. Található benne kurkumin, ennek köszönthetően erősíti az immunrendszert.
Kurkuma: „az élet fűszere”, olyan hatóanyagok találhatóak meg benne, amik erősíik az epehólyagot, vízhajtó, tehát a vesék munkáját is támogatja.
Ras el hanout: „a bolt főnöke”, titkos recept alapján készülő fűszerkeverék.
Gránátalma: pozitív hatással van a szív- és keringési rendellenességekkel szemben. Rendszeres fogyasztás mellett vérnyomáscsökkentő.
tovább…